Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Rektörlük, Endüstri Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği
Araştırma Alanları: Endüstri Mühendisliği, Olasılıklı (Stokastik) Modelleme, Eniyileme Kuramı ve Yöntemleri, Benzetim, Üretim Planlaması ve Kontrolü, Kalite ve Güvenilirlik, Stratejik Planlama, Tedarik Zinciri ve Lojistik Yönetimi, Mühendislik ve Teknoloji

Metrikler

Yayın

98

Atıf (WoS)

1946

H-İndeks (WoS)

26

Atıf (Scopus)

2363

H-İndeks (Scopus)

28

Tez Danışmanlığı

46

Açık Erişim

61
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Abdullah Gül Üniversitesinin kurucu rektörü olarak görev yapmaktadır. 

 

Lisans ve Yüksek Lisans derecelerini sırasıyla 1982 ve 1984’te Ortadoğu Teknik Üniversitesinde Endüstri Mühendisliği alanında yapmıştır. Doktora derecesini 1990 yılında ABD’de Wichita State Üniversitesinde Endüstri Mühendisliği alanında yapmıştır. 

 

Prof. Dr. Sabuncuoğlu doktora çalışmaları esnasında ABD’de Boeing, Pizza Hut ve The National Institute of Health’te çalışmıştır. 2013 yılına kadar Türkiye’nin ilk özel ve kâr amacı gütmeyen üniversitesi olan Bilkent Üniversitesinde tam zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda ABD’de Carnegie Mellon Üniversitesinde ve Fransa’da Institut Français de Mécanique Avancée (IFMA)’de misafir öğretim üyesi pozisyonlarında bulunmuştur.

 

Araştırma alanları arasında gerçek zamanlı çizelgeleme, simülasyon tabanlı optimizasyon, akıllı üretim sistemleri, kanser görüntüleme ve güdümlü farmasötik sistemler bulunmaktadır. Araştırmaları TÜBİTAK ve EUREKA (İleri Teknolojiler Alanındaki Şirketler ve Araştırma Kurumları Arasındaki İş birlikleri Vasıtasıyla Avrupa Rekabetçiliğini Teşvik Etme Avrupa-Çapında Girişimi) tarafından fonlanmıştır. Prof. Dr. Sabuncuoğlu ayrıca havacılık, otomotiv ve askeri savunma sistemleri konularında önemli sanayi tecrübesine sahiptir. Araştırma projelerine birçok ulusal ve uluslararası şirket tarafından sponsorluk desteği verilmiştir. 28 yıllık kariyeri boyunca Türkiye’deki çok sayıda organizasyon ve kuruluşa danışmanlık hizmeti vermiştir.

 

Bilimsel çalışmalarıyla uluslararası dergilerde yüzden fazla bilimsel makale, konferans bildirisi ve beş tane editörlü kitap üreten Prof. Dr. Sabuncuoğlu, endüstri mühendisliği ve yöneylem araştırması alanlarında yayın yapan pek çok bilimsel derginin de editörler kurulunda yer almaktadır. Endüstri Mühendisliği Enstitüsü, Yöneylem Araştırması Enstitüsü, Yönetim Bilimleri ve Simülasyon Topluluğu üyesidir. Ayrıca Endüstri Mühendisliği Konseyinde (CIEADH) ve çeşitli diğer mesleki ve sosyal komitelerde üyelikleri bulunmaktadır.

 

Prof. Dr. Sabuncuoğlu çeşitli idari ve yönetimsel pozisyonlarda 20 yıldan fazla deneyime sahiptir. Bilkent Üniversitesi’nin kurucu ekibinin bir üyesi olarak birçok kuruluşun idari komitesinde çalışmış ve aynı zamanda Endüstri Mühendisliği (IE) Bölümü’nün bölüm başkanlığı görevini yapmıştır. Bölüm başkanlığı sırasında, Endüstri Mühendisliği lisans programı ABET akreditasyonu almış ve Bilkent Üniversitesi tarihte ABET akreditasyonuna sahip Amerikan kökenli olmayan ilk kuruluş olmuştur. Daha sonra Bilkent Üniversitesinde üniversite-sanayi iş birliği merkezini kurmuş ve 2013’te Abdullah Gül Üniversitesine geçinceye kadar merkezin kurucu direktörü olarak görev yapmıştır.

 

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) 2013 yılında Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu’nun liderliğinde kurulmuştur. Türk Yükseköğretim Sistemindeki devlet ve vakıf üniversitelerinin ilk karma modelidir. Kurumun genç yaşına rağmen AGÜ halen, Türkiye Yenilikçi ve Girişimci Üniversiteler Endeksinde (200’den fazla üniversite arasında) 12. sırada yer almaktadır. URAP (Akademik Performansa Göre Üniversite Sıralaması)’a göre AGÜ halihazırda Türkiye’de son 20 yılda kurulan 70 üniversite arasında 2. sıradadır. 

 

AGÜ’nün katkısı, Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir kalkınma hedefleri göz önüne alınarak yapılan sıralamada dünya çapında en etkili 101-200 üniversite içerisinde derecelendirilmesi ve İlk 200’deki en genç üniversite olması sebebiyle uluslararası alanda da tanınmaktadır. Toplumsal Etki hedefini yenilikçi üniversite tasarımının en önemli unsuru olarak tanımlayan AGÜ, “Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları” alt kategorisinde yapılan sıralamada ise büyük bir başarıya imza atarak bütün dünya üniversiteleri arasında 4. olmuştur.  AGÜ’nün başarı gösterdiği diğer kategoriler ise İklim (32. sıra) ve Eşitsizliklerin Azaltılması (58. sıra) olarak listelenmiş; toplam 11 alt kategoride yapılan değerlendirmede AGÜ, Nitelikli Eğitim de dahil olmak üzere 4 farklı kategoride Türkiye üniversiteleri arasında en yüksek puanı elde etmiştir.

 

Prof. Dr. Sabuncuoğlu araştırmalarını global dünyada kurumsal değişimler ve yükseköğretim sistemlerinin yeniden organizasyonu konularında gerçekleştirmektedir. Özellikle, “3. Nesil Üniversite” olarak adlandırılan yeni bir üniversite konseptinin geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar yapmaktadır. Bu yeni üniversite modelinin geliştirilmesi için tüm dünyadaki üniversiteler, endüstriler, STK’lar ve kamu kuruluşlarından 700’ün üzerinde kişinin aktif katılımlarıyla 30’dan fazla arama konferansı organize etmiştir.

 

Prof. Dr. Sabuncuoğlu kıymetli deneyimlerini ve fikirlerini paylaşmak amacıyla düzenli olarak dünyada tanınmış pek çok ulusal ve uluslararası zirveye konuşmacı olarak davet edilmektedir. Bunların arasında Times Higher Education Genç Üniversiteler Zirvesi (Orlando, ABD, 2018), Times Higher Education Yükselen Ekonomiler Zirvesi (Rabat, Fas, 2018), EDUCON ASIA Yükseköğretim Zirvesi (Singapur, 2017), IAU Uluslararası Konferansı (Akra, Gana, 2017), UIIN Üniversite – Endüstri Etkileşim Konferansı (Londra, 2018) ve Hansa Birliği Üniversiteleri Konferansı (Seul, Güney Kore, 2019) yer almaktadır.

İletişim

Web Sayfası
https://avesis.agu.edu.tr/sabun
İş Telefonu
+90 352 224 8800
Fax Telefonu
+90 352 338 8828
Ofis
Rektörlük Binası
Posta Adresi
Abdullah Gül Üniversitesi Sümer Kampüsü. Barbaros Mah. Erkilet Bul. Kocasinan / Kayseri