Tekerlekli Sandalye Kullanıcılarına Yönelik İç Mekân Mobilya Düzenlemesi: Engelsiz Yaşam Alanı Projesi


Özüberk P., Muş Özmen N.

IFC 2023 Uluslararası Mobilya Kongresi, Kayseri, Türkiye, 25 - 27 Ekim 2023, ss.32-33

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kayseri
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.32-33
  • Abdullah Gül Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Engelli, özürlü ve sakat kavramları gündelik hayatta çeşitli nedenlerle, kişilerin çeşitli durumları için bilinçli ya da bilinçsiz kullanılan kavramlardır. Aslında tüm bireyler hayatları boyunca hiçbir zaman tamamen ve fiziksel olarak yeterli olamazlar. Her insan hayatında dönem dönem hamilelik, bacak kırılması, çocuk olma, çocuk arabasıyla dolaşma vb. süreçler sebebiyle bazı kısıtlılıklar yaşamaktadır. Tüm hayatı boyunca pek az insan sağlıklı ve özürsüzdür. Aksi birçok durumda, (ör. yaşlı olma) zaman zaman çevreye uyum sıkıntısı çekmektedir. Engelli bireylerin yapabileceği eylemler engel durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Bu eylemlere göre geliştirilebilecek çözüm önerileri ve engellilere uygun donatı tasarımları ile engelli bireylerin herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan yaşamlarını sürdürebilmeleri sağlanabilir. Bu çözüm önerilerini geliştirmek yasal zorunluluktan ziyade, engelli bireylerin yaşam konforunu, dolayısıyla yaşam kalitesini arttırabilmek için gereklidir.

Bu çalışmada tekerlekli sandalye kullanan engelliler için iç mekân düzenlemesine dair bir proje önerilmektedir. Projenin amacı yürüme engelli bireylere yönelik sosyal sorumluluğun yerine getirilmesi, onların topluma kazandırılması ve yaşamlarına kalite katılmasıdır. Bu kapsamda çalışmanın ana hedefleri yürüme engellilerin asgari ölçekte giyinme, çalışma ve sosyalleşmesi için gerekli ortamın sağlanması; evden çalışmakta olan engelli bireylerin ihtiyaçlarına kolaylıkla erişebilmelerini sağlayacak bir çalışma ünitesi ve modüllerin tasarlanması ve geliştirilmesi; bu mobilyaların ulaşılabilir fiyatlarda seri üretimden çıkmış, servis ve parça garantisi bulunacak nitelikte olmasıdır. 

Proje, ev ortamında çalışmakta olan engelli bireylerin ihtiyaçlarına kolaylıkla erişebilmelerini sağlayacak şekilde bir çalışma ünitesi ve buna bağlı modüllerin tasarlanması ve geliştirilmesine odaklanmıştır. Türkiye’yi temsilen gerçekleştirilen Engelliler İçin Erişilebilirlik Algısı araştırmasının örneklemi projenin geliştirilmesinde destekleyici veriler sağlamıştır. Proje geliştirme aşamaları literatür araştırması, pazar araştırması, tasarım süreci ve prototip yapımı sırasıyla ilerlemiştir.

Sürecin tüm aşamalarında elde edilen veriler, projenin başarılı bir şekilde ilerlemesine katkıda bulunmuştur. Engelli mobilya üretimindeki eksiklik neticesinde geliştirilen bu proje ile yürüme engelli bireylerin, çalışma, dinlenme, giyinme vb. birçok ihtiyacını aynı anda karşılamak mümkün olabilmektedir. Bu çalışma ile engellilere yönelik ünitelerin geliştirilmesi sayesinde mekânın daha verimli kullanılmasına ve mekânsal konfora olumlu katkılar sağlanmaktadır. Ana hedef olan tekerlekli sandalye kullanıcılarının ekonomik olarak kolay erişebileceği bir ürün ortaya koymuş olan bu proje sayesinde mobilya sektörüne örnek olmak ve yapılacak birçok tasarımın önünü açmak hedeflenmektedir.

The concepts "disabled", "handicapped" etc. are used consciously or unconsciously in daily life for various reasons and for various situations of people. In fact, all individuals can never be completely and physically sufficient throughout their lives. Every person experiences some limitations due to processes such as pregnancy, leg breakage, becoming a child, traveling with a pram, etc. at certain periods in their lives. Few people are healthy and disability-free throughout their whole life. In many other cases (e.g. being elderly), they have difficulty adapting to the environment from time to time. The actions of disabled people can vary according to their disability status. With the solution proposals that can be developed according to these actions and the design equipment suitable for them, it can be ensured that disabled people can continue their lives without the need for any assistance. Developing these solutions is not only legal obligation, but also necessity to increase the comfort and quality of the life of disabled individuals.

In this study, an interior project design is proposed for  wheelchair users. The aim of the project is to fulfill the social responsibility towards people with walking disabilities, to integrate them into society and to add quality to their lives. In this context, the main objectives of the study are to provide the necessary environment for the walking disabled to dress, work and socialize in a minimum scale; to design and develop a work unit and modules that will enable disabled individuals who work from home to easily access their needs; to produce disabled-friendly furniture out of mass production at affordable prices, with service and parts warranty.

The project focuses on the design and development of a work unit and associated modules to enable disabled people working in the home environment to easily access their needs. A representative sample of Turkey's Engelliler İçin Erişilebilirlik Algısı (Perception of Accessibility for People with Disabilities( survey provided supportive data for the development of the project. The project development phases progressed in the order of literature review, market research, design process and prototype.

The data obtained at all stages of the process contributed to the successful progress of the project. With this project developed as a result of the lack of disabled furniture production, it is possible to meet many needs of individuals with walking disabilities such as working, resting, dressing, etc. This study contributes to more efficient use of space and spatial comfort thanks to the development of units for the disabled. The main goal of this project is to set an example for the furniture sector and pave the way for many designs to be made.